Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 06:17 - Оценката на другите
Автор: beyondthevoid Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.02.2011 06:23


Историята започва с едно излизане... най-обикновено човешко излизане с познати (колеги от университета) на кръчма. История за много кратка, дребна и незначителна случка с огромно значение.
И така докато си пием биричка и се смеем за "нещата от живота" и "живота от нещата", каквито ние си ги представяме, биваме прекъснати от едно момиче. Момиче рисуващо картички и опитващо се като всеки друг да изкара пари от това, което прави. Каква е разликата от всеки друг? Пълно е картички с цел "благотворителност" и подобен род, но това момиче каза нещо, което всеки избягва да каже, когато извършва подобен род търговия - истината. Парите отиват за нея, а не благотворително за някой друг. Това момиче просто рисува картички и ги продава, ако някой ги хареса. Нямат цена, просто колкото човек реши. (Което, ако в крайна сметка е лъжа, направена с цел реклама, то "благотворителност" звучи по-подходяща причина от "лични нужди" от чисто търговска гледна точка).
В един момент си пиеш биричка, а в друг трябва да оцениш картички. Но всъщност не картичките трябва да оценим, а самото действие. Да имаш мечта, да нарисуваш нещо и после да излезеш на улицата и да поискаш от другите да го оценят... в пари... Това е все едно да излезеш срещу стадо гладни вълци и да кажеш гордо, че си Човек, очаквайки те да разберат това. Човек е животно, той няма да види действието, мечти или чувства вложени в него, той ще погледне картичката, ще погледне парите в джоба си, ще сметне, че една картичка е по-малко полезна от една бира и ще отпрати момичето с епитети, които не са подходящи за това размишление. В най-добрият случай просто ще си замълчи и ще изчака момичето да си тръгне. Това е всъщност, което щеше да стане и което почти всички колеги направиха. В този момент дойде мисълта, за мечтата на това момиче да рисува и в това, че разчита на оценката на другите за да постигне това. И когато това момиче си тръгне недооценено, може да прояви упоритост, може да продължи напред, но ще получи една пукнатина в тази мечта. Накрая пукнатина по пукнатина мечтата ще се разпадне. А кое ни различава повече от животните, освен мечтите?
Историята завършва с това как намерих в джоба си левче (и една колежка всъщност се реши и тя даде толкова) и го дадох за да получа картичка. А всъщност това левче е най-щастливото левче на света, защото то плати отлагането на разпадането на една мечта, а това струва повече от всички левчета в света. За това левче получих картичка и както изглеждаше едно истинско "благодаря".
И днес, когато не вярвам в нищо друго, освен в реалността, искрено се моля, това момиче все да попада на Хора умеещи да оценяват мечтите, а не на такива индивиди от царство животни, вид бозайници, които мислят само за набавянето на основните природни нужди и не се замислят, че да си Човек, това е привилегия.



Тагове:   оценката,   другите,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: beyondthevoid
Категория: Лични дневници
Прочетен: 151460
Постинги: 55
Коментари: 47
Гласове: 564
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031